Όπως είναι ήδη γνωστό από τον Α' τόμο των «Χρονικών» τα μέλη του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Μουσείου Δροσίνη», από τον Νοέμβριο του 2000 μέχρι την Άνοιξη του 2003, οργάνωσαν εκδηλώσεις, συναντήσεις και αναφορές μνήμης, για να τιμήσουν τα 50 χρόνια από το θάνατο τού Γεωργίου Δροσίνη. Να τιμήσουν τον συγγραφέα, τον λαογράφο, τον ηθογράφο, τον δημοσιογράφο, τον εκδότη, τη δραστήρια μορφή των γραμμάτων μας και του κοινωνικού συνόλου μας. Έναν άνθρωπο δημιουργικό, με έντονη δράση και μεγάλη προσφορά στην εκπαίδευση και τη διαπαιδαγώγηση των Ελλήνων. Έναν άνθρωπο, για τον οποίο η κοινωνική προσφορά ήταν από τα πρώτα μελήματά του.
Στον τόμο που έχετε στα χέρια σας, θα βρείτε βιβλία, τα οποία εξέδωσε ο Σύλλογός μας στο χρονικό διάστημα που αναφέραμε, βιβλία στα οποία έγινε χορηγός, δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν από το Σύλλογό μας, ή με τη συνεργασία του, αλλά και εκδηλώσεις φορέων και ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που αφιέρωσαν στον Δροσίνη ομιλίες και αναφορές στο έργο του. Η οργάνωση πολλών από αυτές τις εκδηλώσεις στηρίχθηκε στη βοήθεια τής πλούσιας, αυθεντικής συλλογής, σπάνιων βιβλίων και επιστολών που υπάρχουν στο Μουσείο. Είμαστε περήφανοι γι' αυτό.
Το βιογραφικό σημείωμα του Ποιητή που ακολουθεί, θα σας εντυπωσιάσει με την ποικιλία του. Το ιστορικό της ίδρυσης του Μουσείου, στη βίλα «Αμαρυλλίς» στην Κηφισιά, μια κίνηση συγκινητική και ιδιαίτερης ευαισθησίας, θα το διαβάσετε στην εκδήλωση, που έγινε, στις 23.05.2001 στο ίδιο το Μουσείο, κατά την παρουσίαση των «Απάντων» του Γ. Δροσίνη. Την επιμέλεια αυτών την έχει ο καθηγητής κ. Γιάννης Παπακώστας.
Κάθε αναγνώστης θα βρει εδώ κείμενα γεμάτα συναίσθημα, σκέψεις, χιούμορ, σελίδες που διαβάζονται στο σούρουπο και στην αστροφεγγιά, σελίδες γεμάτες Ελλάδα. Ο μελετητής θα βαδίσει σε άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του Ποιητή και θα γευτεί τα χρώματα της πλούσιας ποικιλόμορφης προσφοράς του. Μικρές χαρές και συγκινήσεις θα πλημμυρίσουν το νου και την καρδιά.
Πρέπει να αναφέρουμε ότι οι τόμοι των «Χρονικών» περιέχουν ομιλίες καθηγητών, μελών και φίλων του Συλλόγου, ολόκληρες ή αποσπάσματά τους, από το πρωτότυπο. Πρέπει ακόμα να τονίσουμε ότι θα διαβάσετε πολλές επαναλήψεις, γιατί δεν έπρεπε να αλλοιωθεί το κείμενο του κάθε ομιλητή. Οι πρόλογοι των εκδόσεων του Συλλόγου, οι μελέτες και τα διάφορα έντυπα είναι φωτοαντίγραφα. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι τα κείμενα έχουν ελεγχθεί από τους ίδιους τους συγγραφείς, οι οποίοι και είναι υπεύθυνοι για την γλώσσα και την ορθογραφία τους και ότι τα περισσότερα ποιήματά του Δροσίνη είναι αντίγραφα της πρώτης έκδοσή τους