«Στη μνήμη του Γεωργίου Δροσίνη για τα 50 χρόνια από το θάνατό του αφιερώνεται η καλλιτεχνική έκθεση, ζωγραφικής και γλυπτικής κυρίως, που λαμβάνει χώρα στις 10 Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 7:00 μ.μ., στις αίθουσες τέχνης του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, Ξενοφώντος 7, Σύνταγμα.»
Με αυτά τα λόγια αρχίζει το μικρό ενημερωτικό φυλλάδιο της έκθεσης, που προσφέρεται στην είσοδο της πρώτης από τις εορταστικές εκδηλώσεις που προγραμμάτισε ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Μουσείου Γεωργίου Δροσίνη», για τα 50 χρόνια από τον θάνατο τού Ποιητή.
Στα δύο πατώματα και τις επτά αίθουσες του Δήμου Αθηναίων, μια πρωτότυπη έκθεση, οι δημιουργοί της, μα κι η αγάπη των μελών του Συλλόγου δίνουν το παρόν, φόρο τιμής στον αείμνηστο ποιητή, πεζογράφο, πατριώτη Γιώργο Δροσίνη.
Ζωγραφικοί πίνακες, γλυπτά και ποιήματα του Δροσίνη συνταιριασμένα, κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη δημιουργώντας μια πρωτότυπα ευχάριστη ατμόσφαιρα.
Η ιδέα γεννήθηκε τρία χρόνια πριν. Από τον Μάρτιο του 1997, μέλη του Συλλόγου επισκέφτηκαν γνωστούς ζωγράφους και γλύπτες, τους προέτρεψαν να μελετήσουν λογοτεχνικά έργα του Δροσίνη και να τον τιμήσουν με την τέχνη τους. Πολλοί καλλιτέχνες ενθουσιάστηκαν, τα διάβασαν, βρήκαν στους στίχους των ποιημάτων του ανησυχίες δικές τους, διάβασαν σκέψεις που τις είχαν κάνει οι ίδιοι, συγκινήθηκαν και δημιούργησαν. Τα αποτελέσματα τα χαρήκαμε στα έργα τους, που στόλισαν τις αίθουσες τέχνης. Τα ποιήματα ή τ' αποσπάσματα των πεζογραφημάτων, πήραν τις θέσεις τους δίπλα στα έργα των καλλιτεχνών. Πάμπολλα ζωντανά λουλούδια γέμισαν αίθουσες και σκάλες, σκορπίζοντας άρωμα στο χώρο. Οι παλιές παρτιτούρες των μελοποιημένων ποιημάτων του Δροσίνη, του Καλομοίρη, του Σαμαρά, του Νεζερίτη, του Σκλάβου, του Ρόδιου και άλλων, σε μια κλειστή προθήκη, συμπλήρωσαν το ρομαντικό περιβάλλον.
Για την καλύτερη ξενάγηση του χώρου, σχεδόν κάθε πίνακας είχε και ένα μέλος του Συλλόγου δίπλα του, για να μιλά για το δεσμό του καλλιτέχνη με το έργο και να εξηγεί το ποίημα ή το κείμενο που τον ενέπνευσε.
Ο Δήμος φιλοξένησε το κοινό για δύο μέρες. Κόσμος πολύς, φίλοι αγαπητοί, μαθητές με τους δασκάλους τους. Οι εκατοντάδες των επισκεπτών που ήρθαν, πραγματικά εντυπωσιάστηκαν, συγκινήθηκαν και θαύμασαν τα έργα. Πέρα από την αισθητική απόλαυση, διαμόρφωσαν μια εικόνα υποκειμενικής απόδοσης, μιας προσωπικής όρασης, του λογοτεχνικού έργου του Δροσίνη.
Μερικά από τα έργα που εκτέθηκαν, κοσμούν τώρα το Μουσείο Δροσίνη στην Κηφισιά, την Αμαρυλλίδα του.
Στα εγκαίνια, ο πλούσιος μπουφές και το γλυκό κρασί κράτησαν τον κόσμο ως αργά το βράδυ. Ο Δροσίνης ήταν ανάμεσά μας και από τα ποιήματά του, πολλοί μας ρώταγαν: «Βρήκατε του κάστρου το κλειδί;» «Τελείωσε το παιγνίδι τού κόσμου;»