ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ Ο ΔΡΟΣΙΝΗΣ ΣΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ
Η παρούσα έκδοση του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη» αναφέρεται σε ορισμένες σύνθετες λέξεις που χρησιμοποιεί ο Δροσίνης στα ποιήματα όλων των ποιητικών του συλλογών.
Ο Γ. Δροσίνης χρησιμοποιεί στο έργο του τη δημοτική γλώσσα, για την επικράτηση της οποίας πρωτοστάτησε με τον ομότεχνό του και συνοδοιπόρο Κωστή Παλαμά: μια γλώσσα ζωντανή, εύληπτη και σαφή, στρωτή στην απλότητά της, χαριτωμένη και κομψή στη μορφή, διαυγή στην περιγραφική της δεξιότητα.
Η ποίηση του Γ. Δροσίνη φυσιολατρική, αλλά και πατριωτική και ερωτική, προβάλλει, με τους σμιλεμένους γλωσσικά στίχους της, εξαίσιες εικόνες της αγροτικής ζωής, εξυμνώντας περίλαμπρα την ομορφιά και τη φύση, δίνοντας, με τρόπο εκπληκτικό, στα καθημερινά πράγματα μια αίγλη λυρική: με λέξεις που λειτουργούν ποιητικά, ως φορείς βιωμάτων, και με ύφος απλό και ανεπιτήδευτο, διαπνεόμενο από τη γνήσια νοσταλγία για την αμέριμνη ειδυλλιακή ζωή του χωριού, με συγκινητικές αναμνήσεις από τις Γούβες Ιστιαίας, όπου και ο πατρογονικός του Πύργος. Με την ευρύτερη παιδεία του αντλεί από όλο το εύρος της ελληνικής γλώσσας [δημοτικά τραγούδια, αρχαία και νεοελληνική γραμματεία, λαϊκή παράδοση κ.ά.], χρησιμοποιώντας λέξεις που επιχωριάζουν ιδιαίτερα στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας [Επαρχία Ιστιαίας[1]], όπου το γλωσσικό ιδίωμα[2] συγγενεύει στενά με το αντίστοιχο του Πηλίου, αλλά και το σκιαθίτικο: μια συγγένεια που επιτρέπει να ταυτιστεί ένα μέρος του ιδιωματικού λεξιλογίου του Δροσίνη με το λεξιλόγιο του Παπαδιαμάντη. Παράλληλα, με ιδιαίτερη ευαισθησία και γλωσσοπλαστική ικανότητα, δημιουργεί περίτεχνες λέξεις, επιλεγμένες προσεχτικά από τη γλωσσική δεξαμενή του λαού μας, που προσδίδουν στον ποιητικό λόγο εξαιρετική λειτουργικότητα, ζωντάνια, χάρη και εκφραστική τελειότητα, καθιστώντας έτσι το έργο του άκρως ενδιαφέρον και με επιστημονική πληρότητα.
Ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις λέξεις παρατίθεται στη μελέτη μας, εύχρηστες νεοελληνικές λέξεις και νεοπλασθείσες, που επικυρώνουν τη γλωσσική του ικανότητα, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, την ειλικρινή διάθεση και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια του δημιουργού τους. Ο λεξιλογικός πλούτος τού Δροσίνη είναι τεράστιος και ζητούμε την κατανόησή σας για τυχόν παραλείψεις.
Αναστ. Στέφος δ.φ.
Επίτιμος Πρόεδρος της πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων
[1] Βλ. Αγγέλου Ε. Στέφου, ΙΣΤΙΑΙΑ, Ιστορικολαογραφική μελέτη από το 1821 και εντεύθεν των υφισταμένων συνοικισμών εν τη επαρχία. Τόμος Α'. Αθήναι 1967.
[2] Βλ. Τάσου Παπαποστόλου, «Η γλώσσα Αιδηψού - Ιστιαίας», Αρχείο Ευβοϊκών Σπουδών, τόμος ΙΣΤ΄, Αθήνα 1970, σ.σ. 328 - 348.