Ο Απόστολος Ν. Εκίζογλου μελοποίησε ποιήματα του Γ. Δροσίνη όπως: ΤΟ ΤΑΜΑ ΤΟΥ ΚΑΝΑΡΗ, ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ, ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΑΚΙ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ, ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ, ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΙΣΩΣ, Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΨΑΡΑ και άλλα. Τα παιδιά ζωγράφισαν εμπνευσμένα από τους στίχους, τραγούδησαν και ο Σύλλογος εξέδωσε ένα βιβλιαράκι με 160 σελίδες με την ύλη αυτή!
Ο ίδιος ο Απ. Εκίζογλου γράφει:
Ο Γεώργιος Δροσίνης μας έδωσε για άλλη μια φορά
την έμπνευση για τη δημιουργία αυτού του βιβλίου.
150 χρόνια μετά τη γέννηση του εξακολουθεί να
παραμένει διαχρονικός με τα ποιήματά του
που εξυμνούν τη φύση, την Ελλάδα και την
ιστορία της και φυσικά τον άνθρωπο.
Σε αυτή την πορεία συνοδοιπόροι μου
ήταν οι μαθητές μου.
Τους ευχαριστώ που μοιράστηκαν μαζί μου
το ζήλο και τη δημιουργικότητά τους.
Ευχαριστώ επίσης,
το «Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Γ. Δροσίνη»
και ιδιαίτερα την πρόεδρο του μουσείου
κα. Ελένη Βαχάρη
για την τιμή που μας έκανε εκδίδοντας
και αυτή την προσπάθειά μας.
ΧΡΟΝΙΚΑ Η΄ 2010-2012
ΑΡΙΘΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ 28
Άλλοι δύο χρόνοι, 2010-2012, για το Σύλλογο «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη» κύλησαν γεμάτοι δημιουργία. Πολλά μέλη κατέθεσαν μελέτες και εργασίες. Πέντε βιβλία είδαν το φως της δημοσιότητας. Το 23° βιβλίο με τίτλο: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΟΣΙΝΗΣ 150 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, με ομιλίες καθηγητών, το 24° και 25° βιβλίο με τίτλο: Μελέτη Ι ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΟΣΙΝΗΣ ΕΡΓΑ και ΗΜΕΡΕΣ και ΜΕΛΕΤΗ II ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΟΣΙΝΗΣ ΣΤΗ ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ. Τα δύο αυτά βιβλία είναι μια συλλογική εργασία μελών του Συλλόγου. Το 26° βιβλίο με τίτλο: «ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ» και το 27° με τίτλο: Ο ΚΡΑΚΤΗΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ - ΔΡΟΣΙΝΗΣ, του συγγραφέα Απ. Εκίζογλου, έχουν μεγάλη απήχηση στους μαθητές.
Διοργανώσαμε σε συνεργασία με την Π.Ε.Φ. δύο Πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς και συμμετείχαμε σε δύο τοπικούς μαθητικούς διαγωνισμούς στη Θάσο και στην Κεφαλονιά.
Πολλές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Μεσολόγγι, Διόνυσο, Ιωάννινα, Κατερίνη και στην Καλαμάτα.
Τα μέλη με τον ίδιο ζήλο φρόντισαν πάντα οι ξεναγήσεις να είναι ξεχωριστές. Οι εκδόσεις και οι εκδηλώσεις του Συλλόγου να είναι επιτυχείς, για να κρατούν τη μνήμη του Δροσίνη ζωντανή.
Θα αναφερθούμε εδώ σε τρεις μόνο εκδηλώσεις: α] το Μάιο του 2010 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ, με ομιλητές τρεις καθηγητές με θέμα το έργο του Δροσίνη, β] τον Απρίλιο του 2012 στη ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ με την παρουσίαση του 26ου βιβλίου του Συλλόγου και γ] μετά από δέκα χρόνια συνεχούς προσπάθειας το όνειρο του Συλλόγου έγινε πραγματικότητα. Στο Μεσολόγγι στον ΚΗΠΟ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ, έγιναν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής στήλης με τα ονόματα των προγόνων του Γ. Δροσίνη, που έπεσαν κατά την ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.