Γ. ΔΡΟΣΙΝΗΣ ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
2019-03-13 16:29:34
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΟΣΙΝΗΣ
ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ : ΛΟΥΛΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ
Αριθμός βιβλίου 5
Από τις πιο ξεχωριστές, πολύπλευρες μορφές της Νεοελληνικής Σχολής ο Γεώργιος Δροσίνης και σε αντίθεση με τον Κωστή Παλαμά και την «ασάλευτη» θέση μιας κοσμογονικής πορείας, που μόνο στη φαντασία του την έζησε και την πραγματοποίησε σε στίχους πολυεδρικής αξίας και έντονης σημασίας, ο ποιητής της «Έρσης» ο Δροσίνης, επιστήθιος, εγκάρδιος, πολύτιμος, ανεκτίμητος και ιδανικός φίλος του Παλαμά, υπήρξε ένας αθεράπευτος ιδαλγός της ελληνικής φύσης. Χαράζει την πορεία του μονάχα επάνω στο ιερό έδαφος της πατρίδας, που τον γέννησε. Αναζητάει τα θέματά του στα παρθένα βουνά και στα γαλανόλευκα ειδυλλιακά περιγιάλια της Ελλάδας μας.
Ο Γεώργιος Δροσίνης υπήρξε ένας έξοχος ταξιδευτής που έκανε σκοπό και έργο της ζωής του το στοχαστικό περπάτημα στον ελλαδικό χώρο και την περιήγηση, δημιουργώντας έναν σωστό θρύλο γύρω από τους τόπους του Πηλίου και της Εύβοιας, πότε απεσταλμένος από το Κράτος για υπηρεσιακούς λόγους, πότε ως ερημίτης, πότε ως ταξιδευτής για τέρψη και γαλήνη. Έβρισκε στα ταξίδια του ανεπανάληπτες ευκαιρίες, για να γράψει τα υπέροχα λογοτεχνικά του έργα και συγχρόνως να ζήσει ξεκουράζοντας το πνεύμα του, τις μεγάλες χαρές που δίνει το κυνήγι και το ψάρεμα, συντροφιά με ταπεινούς ανθρώπους που πάντα έχουν κάτι ενδιαφέρον να πουν γύρω από την ζωή και την τέχνη της δουλείας τους και τα αφηγείται κατόπιν όλα τούτα στα «Σκόρπια Φύλλα της Ζωής μου» με τη γνωστή γλαφυρότητα που τον διακρίνει.
Λόγια Δροσίνη: «Ποτέ δεν έγραψα τίποτε φανταστικό. Ό,τι βρίσκεται στα ποιήματα μου, τα πρόσωπα, η εικόνα, η περιγραφή, τα είδα και τα έζησα, στις Γούβες, στο Πήλιο, στην Αθήνα». Έτσι γράφει ο Δροσίνης στη Νέα Εστία του 1947.
Ο πολύ γνωστός αφηγητής και κριτικός της λογοτεχνίας μας ο Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος θα οριοθετήσει το ακριβές νόημα της αξίας του Γ. Δροσίνη, λέγοντας: «Ο Γ. Δροσίνης υπήρξε απλός, όχι όμως απλοϊκός».
Αυτό και μόνο τα εκφράζει όλα.
Ο Δροσίνης αγκάλιασε τη λαϊκή φύση του Έλληνα, έζησε τον ίδιο παλμό με τη ζωή του, δημιούργησε έργο με τα πάθη και τις αγωνίες της Ρωμιοσύνης. Καλλικέλαδος ποιητής πάντοτε φυσιολάτρης, ρομαντικός, από την Αμαρυλλίδα στην «Έρση», πότε ως αφηγητής ρομαντικών ιστοριών και πότε ως ανήσυχο Πνεύμα, ποιητής μεγάλων στιγμών, ο Γ. Δροσίνης θα ζωγραφίσει με την πέννα του την ελληνική φύση.
Η μαγεία του ελληνικού τοπίου, στα γραφικά βουνά, στις κοιλάδες, στα δάση, στα ρόδινα ακρογιάλια, θα δεθεί στην ψυχή του και θα γίνει ο μέγας οίστρος της αληθινής κοσμολάτρευτης ποίησής του.