Η είσοδος φιλοξενεί δυο βιβλιοθήκες, στις οποίες υπάρχουν βιβλία της προσωπικής βιβλιοθήκης του Δροσίνη με διάφορα θέματα, και τη σειρά της Νέας Εστίας, την εποχή που εκδότης της ήταν ο Γρηγόριος Ξενόπουλος καθώς και μερικά τεύχη, που αναφέρονται στον Ποιητή μέχρι σήμερα.
Στην είσοδο υπάρχει ακριβές αντίγραφο της ελαιογραφίας του Γεωργίου Ροϊλού, με θέμα: «ΟΙ ΠΟΙΗΤΑΙ». Tο πρωτότυπο της οποίας βρίσκεται στο γραφείο του Μεγάρου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ». Mια μεγάλη φωτογραφία του Δροσίνη και άλλες μικρότερες, σε διαφορετικές ηλικίες είναι τοποθετημένες αριστερά, δεξιά, αλλά και ακουαρέλες εμπνευσμένες από ποιήματα του Δροσίνη κοσμούν γενικά τους τοίχους. Μέσα σε μια υαλόφρακτη παλαιά και ωραιότατη επιτραπέζια βιτρίνα δεσπόζει το πρόπλασμα της κεφαλής του Ποιητή, φιλοτεχνημένο από την κόρη του Αγγελική.
Στην είσοδο υπάρχει μαρμάρινη περίτεχνη περιστρεφόμενη κολώνα, που υποβαστάζει κεφαλή κόρης L’ Arrongante, -η ακατάδεκτη- έργο του γάλλου γλύπτη Alexandre Falguière (1831-1900). Η μαρμάρινη κεφαλή ανήκε στην οικογένεια Δροσίνη και κοσμούσε τη βίλα Αμαρυλλίς, όταν κατοικούσαν εκεί οι Δροσίνηδες.
Ανεβαίνοντας την ξύλινη σκάλα βρίσκεται κανείς στον πρώτο και μοναδικό όροφο, που χωρίζεται σε τρεις ενότητες σύμφωνα με τα αντίστοιχα δωμάτια.