ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Γ. ΔΡΟΣΙΝΗ
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ 1926-1928 (2 χρόνια)
Η Ακαδημία Αθηνών βρίσκεται ανάμεσα στη λεωφόρο Ακαδημίας και τη λεωφόρο Πανεπιστημίου- Ελευθερίου Βενιζέλου. Το 1856 αποφασίζεται η ανοικοδόμηση της Ακαδημίας Αθηνών και το 1859 μπαίνει ο θεμέλιος λίθος.
Από το 1859 μέχρι το 1885 με διακοπή 5 ετών, χτιζόταν. Χρηματοδότης ο Σίμων Σίνας, ομογενής πλούσιος τραπεζίτης της Βιέννης, ισόβιο μέλος της Αυστριακής Βουλής. Αρχιτέκτων ο Θεόφιλος Χάνσεν και βοηθός του ο Ερνέστος Τσίλλερ. Ο Χαρίλαος Τρικούπης παρέλαβε το κτίριο στις 16 Δεκεμβρίου του 1885. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, το 1923 μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Βερσαλλιών, τηλεγραφεί: "Οργανώστε την Ακαδημία". Επιθυμία που δεν εκπληρώθηκε.
Το 1926, ο καθηγητής Βασίλειος Αιγινήτης, υπουργός του Θεόδωρου Πάγκαλου, δημοσιεύει τελικά στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, την ίδρυση της Ακαδημίας Αθηνών.
Πρόεδρος: Φωκίων Νέγρης, Γραμματεύς επί των δημοσιευμάτων. Γεώργιος Δροσίνης. Το έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας προς τον Γ. Δροσίνη λέει: "Παρακαλούμεν υμάς ... όπως παραλάβητε το κτίριο ... και ... εγκατασταθήτε εν τοις γραφείοις υμών".
Το οικόπεδο της Ακαδημίας Αθηνών, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, και του Πανεπιστημίου Αθηνών ανήκαν στην Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία τα παραχώρησε στο κράτος με δωρεά της.
Ο Γ. ΔΡΟΣΙΝΗΣ Α΄ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ.
1919. Ο Γ. Δροσίνης συνεργάστηκε με τον Δημήτριο Αιγινήτη (εξέχοντα πολιτικό) για την προετοιμασία του καταστατικού της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο Δροσίνης για τη συνεργασία αυτή γράφει προς την κόρη του Αγγελική:
«Είχαμε μαζί [δηλ με τον Αιγινήτη] συνεργασθή και ετοιμάση τον οργανισμό (της Ακαδημίας Αθηνών) στα 1919 μετά την ειρήνη, γιατί, πολλοί διεθνείς λόγοι, μας υποχρέωναν να μη μείνωμε έξω, από συνέδρια, επιστημονικά, λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά εξ αιτίας της ελλείψεως Ακαδημίας. Αλλά όμως με διάφορες αντιπράξεις και αντιζηλίες, το καταστατικό δεν έγινε ποτέ. Όταν έφυγα στα 1921 απ' το Υπουργείο, παρέδωσα τα χαρτιά της σχεδιαζόμενης Ακαδημίας στον Αιγινήτη. Εκείνος εξακολούθησε να τα συμπληρώνει από ξένων Ακαδημιών οργανισμούς και μόλις έγινε υπουργός το 1926 την ίδρυσε. Εγώ έγινα γραμματέας επί των δημοσιευμάτων.»
Στο τέλος του γράμματος συμπληρώνει:
«Καλά, αυτό δεν θα ήταν τίποτε. Αλλά μου φόρτωσαν όλη την εσωτερική οργάνωση των γραφείων και όλα τα οικονομικά, δηλαδή όλο το νοικοκυριό της. Όλα λοιπόν εγώ θα τα φροντίσω!»
Έτσι και έγινε. Όλα τα έκανε. Έγινε, ακόμη και κηπουρός!
Μαθαίνουμε από ένα δημοσίευμα, ότι εκείνος έκοψε το πρώτο κατακόκκινο τριαντάφυλλο από τα παρτέρια της Ακαδημίας.
Η Ακαδημία επιτέλους λειτουργεί, παρά το γεγονός ότι δεν εισακούστηκαν όλες οι παρατηρήσεις του Γ. Δροσίνη.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ -ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 1882
Κάποιο πρωινό του 1882. συναντήθηκαν ο Νικόλαος Πολίτης κι ο Δημ. Καμπούρογλους κάτω απ1 τις πιπεριές της Λεωφ. Αμαλίας, στη γωνιακή προέκταση της Ρωσικής εκκλησίας.
Ο θεμελιωτής της Ελληνικής Λαογραφίας είπε με κάποιο παράπονο στον ιστορικό της Αθήνας. πως λόγιος Γερμανός απ' τους πιο γνωστούς, που έτυχε να βρίσκεται εκείνες τις μέρες στην πρωτεύουσα,παραξενεύτηκε σαν έμαθε πως δεν υπάρχει σχετική Ιστορική Εταιρεία με το μουσείο της, στον τόσο ιστορικό τόπο μας.
— Να την ιδρύσωμεν, είπε αυθόρμητα ο Καμπούρογλους.
— Είναι ζήτημα του πρώτου προέδρου, παρατήρησε ο Πολίτης.
— Να κάμωμεν τον Φιλήμονα.
— Δέχεται άραγε;
— Θα δεχθεί. Με αγαπά πολύ και συνεργαζόμεθα μάλιστα αυτάς τας ημέρας.
— Πότε να πάμε;
— Τώρα!
Πήγαν με μιας και βρήκανε το Φιλήμονα στο γραφείο της εφημερίδας του ΑΙΩΝ. Του μίλησαν για τα σχέδια τους κι αυτός δέχτηκε.
Την άλλη μέρα τον ξαναεπισκέφθηκαν στο γραφείο του, μ' άλλους τρεις-, που ο ένας ήταν ο ιστορικός και γεωγράφος Αντώνιος Μηλιαράκης. Αποφασίστηκε πια οριστικά η ίδρυση της Εταιρείας.
Κάνουν τη δεύτερη συγκέντρωση στη μπυραρία του Μπερ-νιουδάκη (οδός Φωκίωνος 3). Σ' αυτή παραβρέθηκαν δεκαεννιά, χωρίς το Φιλήμονα. Στη φιλική τούτη συνεστίαση «μέσω φαιδρότητος, ο μακαρίτης φίλος μας Μήτσος Μαρίνος, κατέγραφεν τα ονόματα των δέκα εννέα και τα επήγεν εις τον Φιλήμονα» κατά τον Καμπούρογλους.
Σε λίγες μέρες, 17 Μαΐου 1882. έγινε η επίσημη συνεδρίαση των ιδρυτών, στην υπόγεια αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». Μίλησαν σχετικά για τους σκοπούς της Εταιρείας ο Πολίτης κι ο Μηλιαράκης κι υπογράψανε το ιδρυτικό. Όλα τα πιο πάνω και τη στιχομυθία αναφέρει ο Δ. Γρ. Καμπούρογλους, σε σχετικό του δημοσίευμα κατά τον εορτασμό των - πενήντα χρόνων της Εταιρείας. Το άρθρο του συμπληρώνεται με χειρόγραφο σημείωμα που βρίσκεται στα κατάλοιπα του. Μα βασικά ο Αναδρομάρης αναφέρει πως «την Εταιρεία την ίδρυσε ο Νικόλαος Γ. Πολίτης.
Στην πρώτη συνεδρίαση (17 Μαΐου 1882) το ιδρυτικό έγραψε ό ίδιος ο Πολίτης που έκανε χρέη προσωρινού γραμματέα. Το σχετικό πρακτικό σώζεται στο αρχείο της Εταιρείας κι είναι αυτό:
«Πρακτικά της Α' συνόδου των εταίρων της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος.
Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι συνελθόντες σήμερον, απεφάσισαν την ίδρυσιν Εταιρείας σκοπούσης την περισυναγωγήν ιστορικής και εθνολογικής ύλης και αντικειμένων συντελούντων εις διαφώτισιν της μέσης και νεωτέρας Ελληνικής ιστορίας και φιλολογίας, του βίου και της γλώσσης του ελληνικού λαού και σύστασιν μουσείου και αρχείου περιλαμβάνοντα τα τοιαύτα μνημεία του εθνικού βίου. Εξέλεξεν δε πενταμελή επιτροπήν εκ των κ.κ. Σπ. Π. Λάμπρου, Ιω. Τζέτζη, Τιμ. Αμπελά, Ν. Γ. Πολίτου και Αντ. Μηλιαράκη, προς σύνταξιν σχεδίου κανονισμού, συζητηθησομένου προσεχώς επί παρουσία και άλλων μελών εκ των ασπαζομένων τον σκοπόν του συλλόγου, προσκληθησομένων υπό της επιτροπής ταύτης.
Εν Αθήναις τη 17 Μαΐου 1882
Ν. Παπαδόπουλος (Υδραίος)
Αρ. Π. Κουρτίδης
Ι.Δ.Τζέτζης
Σπ. Λάμπρος
Ν. Γ. Πολίτης
Τ. Αμπελάς
Α. Μηλιαράκης
Τιμολέων Φιλήμων
Α. Παπαγεωργίου
Δ. Καμπούρογλους
Δ. Μαρίνος
Γ. Δροσίνης
Α. Ραγκαβής
Γ. Κασδόνης
Γ. Βρούτος
Κοζάκης, Τυπάλδος
Κ. Ζησίου
Ν. Αξελός»
Το ιδρυτικό όπως φαίνεται το υπογράφανε ιστορικοί, λόγιοι, καλλιτέχνες, επιστήμονες, δημοσιογράφοι, εκδότες κλπ.
Ο ΔΡΟΣΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
1882
1) Ιδρυτικό μέλος.
2) Αναπληρωματικός Σύμβουλος (1/1/1884).
3) Συνεργάτης στο Δελτίον της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας, (Τόμος Α' Ιούλιος 1883. Εν Αθήναις. Τύποις Αδελφών Περρή. Σελ. 133-138 και 184).
4) Δωρητής.
«Πάντες επεκρότησαν μεν τον σκοπόν της από του παρελθόντος έτους ιδρυθείσης ενταύθα ανωτέρω εταιρείας, ης προεδρεύει ο αξιότιμος συνάδελφος κ. Τιμολέων Φιλήμων και είνε ήδη γνωστόν τοις πάσι περί τίνα ασχολείται έργα και οποίους αγαθούς υπόσχεται εν τω μέλλοντι καρπούς. Η μελέτη του ελληνικού βίου εν τω μακρώ παρελθόντι, ιδού η βάσις των εργασιών της. Τας δε καθ' εκάστην επί τούτου (ανακοινώσεις προς την εταιρείαν και διατριβάς) προτίθεται να γνωρίση, και εις τους εκτός αυτής και εις πάντα τον ελληνισμόν το δελτίον, ούτινος έχομεν ανά χείρας το πρώτον τεύχος. Εις ο συνειργάσθησαν οι κ. Τ. Φιλήμων , Ν. Πολίτης, Σ. Λάμπρος, Ι. Σακκελίων, Δ. Παπανικολάου, Γ. Δροσίνης και η λογία ατθίς Μαριάννα Γρ. Καμπούρογλους.
Η ύλη αυτού είναι πολλού λόγου αξία και ποικίλη, εν αυτώ δημοσιεύονται επιστολαί πατριαρχών και αυτοκρατόρων χρυσόβουλλα, δημώδη άσματα και παραμύθια τα πάντα ανέκδοτα, περιγραφαί εθίμων, ιστορικαί μελέται, κατάλογοι βιβλιογραφικοί και πλείστα όσα κινούντα το ενδιαφέρον παντός Έλληνος ποιούντος την εξακρίβωσιν της ίδιας αυτού πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας.
Δια τούτο και ημείς θαρρούντως συνιστώμεν θερμώς την υποστήριξιν της εκδόσεως ταύτης, ήτις είνε τουλάχιστον αιτία να διαλευκανθώσι πολλά των εις την μεσαιωνικήν εποχήν της Ελλάδος αναγομένων και ουδόλως ή αδεξίως ερευνηθέντων. Εν εκάστω τεύχει προστίθενται εν τέλει και πίνακες περιέχοντες πανομοιότυπα αυτογράφων και εικόνας, σχετιζόμενα με τα εν τω κειμένω δημοσιευόμενα. Η έκδοσις αύτη είνε σπουδαίον βήμα της Εταιρείας επί τα πρόσω, ήτις και εθνογραφικόν μουσείον ήρξατο καταρτίζουσα, το οποίον ευχόμεθα να ίδωμεν ταχέως πλουτιζόμενον και μάλιστα πριν ή οι ξένοι φυγαδεύσωσιν εξ ολοκλήρου τους απομένοντας θησαυρούς της μεσαιωνικής καλλιτεχνίας».
Ο ΔΡΟΣΙΝΗΣ ΔΩΡΗΤΗΣ
Από την εφημερίδα Αιών αρ. φυλ. 4132, 7/4/1883
α) Ο κ. Γ. ΔΡΟΣΙΝΗΣ εδώρισε μικρόν ιδιωτικόν κατάστιχον εσόδων και εξόδων των ετών 1758-1815, απόφασιν της γενικής αστυνομίας Αιτωλίας του έτους 1824 και δύο κοινοποιήσεις του Μουχτάρ Πασά προς τους καλλιεργητάς αυτού του έτους 1817,
β) Από την ίδια εφημερίδα αρ. φυλ. 4809, 13/06/1855 μαθαίνουμε ότι ο Γ. Δροσίνης εχάρισε στο Μουσείο της Εταιρείας διάφορα αντικείμενα. Αναλυτικά τα εξής:
1. Πιστόλαν μετά λαβής ξυλίνης του ιππικού. Σελ. 175 στον κατάλογο.
2. Την ταινία ην έφερον αι κόραι της Ζαγοράς κατά την ημέραν της Ενώσεως μετά της Ελλάδος. (12 Νοεμβρίου 1881). Στον εικονογραφημένο κατάλογο των αντικειμένων του Μουσείου μας, στη σελίδα. 175.
1885: Στο ΔΕΛΤΙΟ της Εταιρείας δημοσιεύει «Ερωτικά δίστιχα της Ρούμελης».
1889: Εγκρίνεται το καταστατικό της «εν Αθήναις Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος» 31 ΜΑΡΤ. 1889 αρ. 85.
ΙΔΡΥΣΗ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ 1934
Ο Γ. Δροσίνης είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρίας και υπογράφει το πρώτο «πρακτικό» την Τετάρτη, 4 Απριλίου, με Πρόεδρο τον Μ. Αργυρόπουλο και Γεν. Γραμματέα τον Απ. Μελαχρινό.
Το όνομα του βρίσκεται και στο «Πρακτικό Προσωρινής Επιτροπής» .
Ο Γ. ΔΡΟΣΙΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Α΄ ΑΝΩΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟ ΒΟΛΟΥ
Ο Δροσίνης βοηθά στη δημιουργία του βολιώτικου πρωτοποριακού σχολείου με το όνομα ΑΝΩΤΕΡΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟ, το οποίο ιδρύθηκε από τον Δήμο ΠΗΓΑΣΩΝ, επηρεάζοντας τον υπουργό υπέρ του λογίου Δημ. Σαράτση εμπνευστού της ιδέας, ο οποίος προσελήφθη ως διευθυντής του Συλλόγου.
Από το βιβλίο «Γ. Δροσίνης και Πήλιο σχέσεις σώματος και πνεύματος» αντιγράφουμε τα εξής:
«—Ο Δροσίνης ως στέλεχος του Υπουργείου επισκέφθηκε το σχολείο του Βόλου στα πρώτα του βήματα και ενθάρρυνε τις πρωτοβουλίες του Σαράτση αλλά και του Δελμούζου, στην πρόσληψη του οποίου φαίνεται είχε παίξει κάποιο ρόλο.
Οι σχέσεις του Δροσίνη με το σχολείο του Βόλου υπήρξαν θετικές, υπηρεσιακές αλλά και φιλικές προς τους πρωταγωνιστές του. Ενδεικτική των πρώτων αποτελεί η επιστολή, που έχει διασωθεί στο Αρχείο Δελμούζου: —Εν Αθήναις 30 Οκτωβρίου 1908. Κύριε Διευθυντά του εν Βάλω Ανωτέρου Παρθεναγωγείου. Πριν απαντήσω εις το γράμμα σας της 27 λήγοντος, εκφράζω τα συγχαρητήρια μου τόσον εις σας όσον και εις τον Βόλον διά τον διορισμόν σας. Η πόλις απέκτησεν άξιον παιδαγωγόν των μελλουσών μητέρων και υμείς στάδιον λαμπρόν δημιουργικής εργασίας. Μολονότι η επιταγή δεν ελήφθη ακόμη, σας αποστέλλομεν τον Γεωφυσικόν Πίνακα και τον Πίνακα των Ανθρωπίνων Φυλών. Ως προς τα τεταριχευμένα ζώα συνιστώ επιφύλαξιν. Δυστυχώς δεν έχομεν εις τα σχολεία κατάλληλα ερμάρια προς φύλαξιν. Το δε κλίμα μας είναι θερμόν και τα τοιαύτα ζώα μετά δύο τρία έτη φθείρονται. Νομίζω ότι η σειρά των εικόνων Φυσικής Ιστορίας με τον οδηγόν Διδασκαλίας Μηλιαράκη και Αποστολίδου ημπορεί να αναπλήρωση κατά πολύ τα τεταριχευμένα ζώα. Ίσως μερικά έντομα να φυλάσσονται καλώς εντός οινοπνεύματος ή εντός ερμητικώς κεκλεισμένων υαλοφράκτων κιβωτιδίων. Οπωσδήποτε σας στέλλομεν κατάλογον γερμανικόν προς οδηγίαν. Τούτον κρατείτε προς χρήσιν σας εν τω μέλλοντι, οσάκις δε μας παραγγείλετε τι σημειούτε κεφάλαιον και αριθμόν. Υμέτερος. Γ. Δροσίνης.
Από την αλληλογραφία, τέλος, των Δελμούζου και Σαράτση, κατά την περίοδο λειτουργίας του βολιώτικου Παρθεναγωγείου, αποδεικνύεται η θετική στάση του Δροσίνη απέναντι τους και του σχολείου τους, σε σημείο μάλιστα να επηρεάζει τη στάση του Υπουργείου. Ας σημειωθεί πάντως και η πρόθεση του Δελμούζου να περιλάβει ποιήματα του Δροσίνη στο υπό κατάρτιση Αναγνωστικό του Πρότυπου Δημοτικού σχολείου, τον Απρίλιο του 1910.»
ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ
Συμμετέχει στην Επιτροπή για την ΙΔΡΥΣΗ της ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ (Σχολής Οικιακής Οικονομίας), στην Καλλιθέα από τον Χαροκόπο. Συνέβαλε ιδιαίτερα στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της Σχολής.